Skip links

Hvordan bliver jeg speaker?

Hvordan kommer jeg til at leve af min stemme?

Det er det spørgsmål, jeg har fået flest gange i min karriere, og jeg er blevet kimet  ned, morgen middag og aften med ordene, ‘Hvordan bliver jeg egentlig speaker?

Jeg forstår godt, at jeg får spørgsmålet, fordi det er et virkelig sjovt arbejde at være speaker, hvor du både skal kunne variere din stemme, spille skuespil, kunne blive instrueret og modtage mange informationer samtidig, som du skal omdanne til en stemning via din stemme. 

På dansk kalder vi det ofte en speaker, men det hedder egentlig voice-over eller Voiceover i et ord.

Altså en person, der lægger stemme på enten reklamefilm, TV-programmer, Dokumentar programmer,  film, tegnefilm (dubbing) eller lydbøger.

Her kommer en kort guide til at komme i gang som voiceover. 

Først og fremmest handler det om at øve sig og lege med sin stemme. Du skal ikke være genert, men prøv at tage en bog eller anden tekst og læs den op på forskellige måder. 

Du kan starte med at lyde, som om du er sur, når du læser teksten, dernæst rasende, glad, irriteret, frustreret, sexet, ligeglad og tilbagelænet. På den måde kan du mærke, hvad din stemme kan og du bliver bevidst om, hvor du har dine styrker og svagheder. 

Lyt til forskellige speak

Dernæst lyt til forskellige stemmer på lydbøger, reklamefilm og TV-programmer. Lad din inspirerer af hvordan de lyder, når de speaker. Se om du kan gennemskue, hvilke teknikker de bruger. For mit eget vedkommende er det en meget musikalsk oplevelse, når jeg speaker. Tempo, lyd, pauser og tryk på ord er alle sammen redskaber, du kan benytte dig af, når du skal speake en tekst.

Når det så er sagt, så er det vigtigt at du finder din egen stemme og din egen måde at lyde på. Min egen signatur, hvis ikke kunden har ønsker, er ofte at gå op og løfte sidste stavelse, når jeg for eksempel laver reklamefilm. 

Det bedste råd jeg kan give dig er,  ‘lyd så naturlig, som du kan, altså lyd som dig’. 

For når du først kan lyde naturlig og som dig (og det kan for mange være en udfordring, når du står foran mikrofonen), så kan du begynde at lege med din stemme, skabe nye stemninger, nye stemmer, og nye karakterer. 

En ‘fejl’ jeg ofte hører, er at man forsøger at overgøre sit speak, fordi man fejlagtigt tror, at det skal lyde på en bestemt måde, som du måske har hørt i TV eller Radio. Når vi forsøger for meget, bliver det unaturligt, og det kan høres. Et lille råd her er også, ‘lad som om, du taler til en ven’. 

Derfor leg med at finde din naturlige stemme foran mikrofonen. ( Se blogindlæg om mikrofonteknik) 

Det er et fantastisk, sjovt og kreativt job at være Voiceover artist, så hvis du brænder for at leve af din stemme, så ville jeg komme i gang med det samme.

God lytning og god fornøjelse. 

Vil du vide mere?

Så har jeg lavet en hel podcast, som du kan nappe her. 

Leave a comment

  1. Hej Mille. Linket til din podcast om at blive speaker virker ikke. Kan jeg købe den andetsteds?

    1. Hej Ditte. Vil du prøve igen? Det burde virke.

TILMELD DIG
MIN INSIDERKLUB

Og få unikke tips, freelancenyheder, og eksklusive muligheder!
Tilmeld dig her