Skip links

Mister du også stemmen engang imellem?

Min stemmetræner siger til mig, at jeg skal tale mere som en blid jysk pige. Men hvordan gør man det?

Jeg går til mange fester i øjeblikket, og det tærer på min stemme. I lørdags var jeg til endnu en fest, og jeg kunne høre, på flere af dem, der holdt taler, at de bruger deres stemme forkert. Det er desværre meget almindeligt, at bruge sin stemme forkert.

Hvis du ligesom mig, taler ofte og meget, har du sikkert oplevet at blive hæs eller træt i stemmen?

Jeg har altid talt hårdt, når jeg taler og mine stemmelæber ligger langt fra hinanden med et stort hul imellem. Stemmelæberne skal helst ligge tæt op af hinanden. Det vil sige, at de banker sammen hårdt, når jeg taler, og det gør, at jeg skal passe ekstra meget på min stemme, som jeg så sjovt nok, har valgt at leve af.

Men det er også den stemme, som har givet mig en karriere som først radiovært, også voiceover, fordi jeg har en naturlig (ja eller unaturlig) hæshed, som reklamebranchen er begejstrede for.

Jeg bruger både min stemme, som voiceover, når jeg skal speake reklamer, virksomhedsfilm eller lydbøger, og det er ofte mange timer i studiet.

Jeg holder også foredrag, hvor jeg skal bruge min stemme på en måde, hvor jeg skal kunne tale højt, og den skal kunne holde i 2 timer i træk i højt tempo. Kender du det?

Min halsmuskulatur bliver ofte øm, og jeg skal derfor hver eneste dag laver både fysiske øvelser, der styrker min hals og lave stemmeøvelser.

Det kan lyde af meget, at gøre hver dag, men har du engang haft stemmeknuder og har måtte bliver opereret, ved du hvorfor, det er ekstremt vigtigt.

Ud over det skal jeg øve mig i at tale mindre hårdt, når jeg bare taler almindeligt, og hvordan gør man så det? Spurgte jeg min stemmetræner om. Hendes svar var lidt nedslående,

‘Mille du skal bare tale mere som en blid jysk pige.’

 Jeg øver mig på det, og engang imellem minder min mand mig om det, og det er skide irriterende.

Så min daglige rutine er, som du også kan bruge.

Åben munden på vid gab. (Det er også totalt ansigtsyoga og napper dine dobbelthager win win)  Læn nakken tilbage med åben mund. Luk munden. skyd underkæmpen lidt frem. Hold den i 20 sek. Du kan mærke et stræk hen over hele halsen. Rul forsigtigt hovedet fra side til side, og mærke, hvor du har mest brug for at stræk. Det er kun en lille bevægelse. Gentag 3 gange.

Rul skuldrene rundt helt forsigtigt, det behøver ikke knase. Både fremad og bagved. Gentag 3 gange.

Denne her øvelse er magisk, hvis din stemme mangler lidt dybde, renhed og rumklang. Tag en flaske med vand halv fyldt. Put et tykt rør ned i den, og hold læberne helt bøde sammen om røret imens du puster ned i røret, så brrrrr-lyd kommer frem. Du puster forsigtig, så der kommer bobler, men du skal være helt afslappet i læberne.

Bagefter laver jeg 10 minutters skalaøvelser. Starter på A, så I, så U. Husk at brug din støtte, så du spænder op i mellemgulvet og vær afslappet i halsmuskulaturen.

Jeg kan både mærke, og høre kæmpe forskel på hvordan min stemme lyder, når jeg laver de her øvelser. Det er ikke altid jeg behøver, at lave dem, men det er altid, når jeg laver dem, at min stemme kan mere, lyder bedre, kan komme ud i flere nuancer og der hvor det flyder lettere.

Til sidst men ikke mindst Vand er din bedste ven. Masser af vand.

Leave a comment

TILMELD DIG
MIN INSIDERKLUB

Og få unikke tips, freelancenyheder, og eksklusive muligheder!
Tilmeld dig her