Skip links

Stemmeskuespiller Hvad er det?

Stemmeskuespiller hvad er det?

Er en stemmeskuespiller egentlig det samme som en speaker? Ja og nej. Det kan man selvfølgelig ikke svare. Men jeg gør det alligevel, for der er en forskel på, hvad de forskellige speakere har kompetencer indenfor, men det betyde ikke, at man ikke kan have begge kompetencer.

I radioverden hvor jeg kommer fra, lærer man at tale på en bestemt måde, når du skal lægge stemme til for eksempel reklamefilm, men det er ikke sikkert, at du nødvendigvis har de store skuespillerevner. Derfor kan du godt være skide god til at lægge stemme til dokumentarfilm, reklamefilm, virksomhedsfilm og den dur.

Før jeg trådte ind i radioverden, var jeg skuespiller. Jeg har spillet på mange teatre og lavet film inden jeg kom ind som radiovært. Jeg forsøgte at komme ind på teaterskolen i 10 år, og fik undervisning af de sejeste skuespillere, som Lars Mikkelsen og Annette Støvlebæk.

Jeg kom aldrig ind. Selvom jeg gjorde alt, hvad jeg kunne. Det har taget mange år for mig at acceptere det, og det var en stor sorg. I dag ser jeg på det med helt andre øjne. For jeg bruger min stemme som skuespiller. Så for at komme tilbage til mit spørgsmål, om en stemmeskuespiller er det samme som en speaker, så vil jeg vove at påstå at de har forskellige kompetencer, men at en og samme person selvfølgelig godt kan besidde begge evner.

En stemmeskuespiller kan nemlig også dubbe – Lægge stemme til tegnefilm, laver sjove stemmer, unge stemmer, børnestemmer (Min spidskompetence) , heksestemmer, skingre stemmer. YOU NAME IT: De kan skabe en dialog, som er mere naturlig end en der udelukkende laver reklamespeak og ikke har erfaringen inden for skuespil.

Du hører helt sikkert ofte radioreklamer med dialog, og nogle gange lyder det ikke særlig naturligt. Det er en skam. For der findes masser af stemmeskuespillere, der kan gøre det job, så du netop tror på, hvad det er der bliver sagt.

Stemmeskuespiller på TV2 på et gammelt loft på Vesterbro

Da jeg startede med at dubbe, lavede jeg det sjoveste projekt med nogle skøre innovative og kreative mennesker. De var så skøre, at de havde fået det solgt til TV2.

Jeg skulle dubbe et interaktivt spil, hvor seerene selv spillede med. Det var en slags mystery game og hed Art of crime. Vi løb rundt oppe på et loft på Vesterbro og indspillede replikker, for vi havde ikke noget rigtigt studie. Jeg spillede en storbarmede rødhåret kvinde, der såvidt jeg husker var gamemasteren. Det var simpelthen, så skide sjovt og en kæmpe succes. Her startede min dubbing karriere og jeg har sidenhen brugt mine skuespiller evner mange gange, når jeg har lagt stemme til tegnefilm, videogames og reklamefilm, hvor jeg skulle spille en rolle.

Det er klart noget af det, jeg synes, er virkelig sjovt ved mit arbejde som voiceover. Også er det ret dejligt at se, at mine unger har samme interesse for dubbing som jeg.

Min datter er næsten færdig med at lægge stemme til  en lang serie for DR, hvor hun spiller en småarrogant guldfisk, og min søn har afsluttede en juleserie på Netflix.

De har godt nok ikke taget kurser indenfor skuespil, ej heller har de en lang erfaring, de kan trække på, men børn har en helt naturlig tilgang til det at lege og det hjælper dem i den grad. Ja og så kan jeg jo håbe på, at det er smittede lidt af på dem, nu jeg er deres mor.

Stemmeskuespiller handler også om at lege. At turde træde ud karakter, hvor din stemme ikke er helt naturlig. At turde lyde dårlig og turde lege den stemning, rolle og figur frem, som du er ansat til. Det mener jeg kræver lidt erfaring og på mange måder har det kunne betale sig at ligge på gulvet i en fuld teatersal og agere fødende kvinde. Yes det har jeg nemlig også gjort.

Så alt efter hvad du skal bruge af stemme, så spørg ind til, hvad den stemme har af erfaring i forhold til skuespil. Så du er sikker på, at du kan opnå det resultat, du skal have i din tegnefilm, gaming eller reklamefilm.

 

Leave a comment

TILMELD DIG
MIN INSIDERKLUB

Og få unikke tips, freelancenyheder, og eksklusive muligheder!
Tilmeld dig her